Taakstraf

De taakstraf bestaat uit een leerstraf of een werkstraf en kan worden opgelegd door de Rechter bij vonnis of door de Officier van Justitie of de Rechter Commissaris als voorwaarde bij een voorwaardelijk sepot.

De Stichting AJJC coördineert de uitvoering van de taakstraffen; de coördinator Taakstraffen maakt contact met de jongere, begeleidt deze en controleert of de jongere zich aan de afspraken houdt.

Wie komen hiervoor in aanmerking?
Jongeren van 12 tot 18 jaar die een licht vergrijp hebben gepleegd. Het is niet alleen afhankelijk van de ernst van het feit, maar Justitie kijkt ook naar de omstandigheden van het geval, de persoonlijke omstandigheden en/of het een ‘first offender’ betreft.
Leerstraf

Een leerstraf kan een training of cursus zijn die de jongere verplicht moet volgen, met de bedoeling dat hij iets van leert.
De meest voorkomend leerstraffen zijn:
Agressie Regulatie Training ( ART); een training bestaande uit 40 uur, waarbij de jongere leert wat de gevolgen van agressie zijn en hoe hij anders moet reageren.

TOPs!; een programma van 40 uur dat jongeren bewust maakt van hun eigen denken en doen en hen leert verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen handelen.

Werkstraf

Een werkstraf bestaat uit het verrichten van onbetaalde arbeid bij een non-profit instelling of projectplaats. De werkstraf wordt verricht in de vrije tijd van de jongere. De Stichting AJJC zal rekening houden met de school- en werktijden als de jongere naar school gaat of werkt. De duur van de werkstraf wordt door de Rechter, de Rechter Commissaris of de Officier van Justitie bepaald.

Voorbeelden van werkstraffen zijn:

  • Het schoonmaken van verpleeghuizen, scholen, kerken en parken;
  • Het helpen in de keuken bij diverse instellingen;
  • Het assisteren bij het voeden van dieren en het schoonmaken van dierverblijfplaatsen.
Voordelen Taakstraf
  • De jongere hoeft niet naar de Jeugdgevangenis;
  • De jongere kan gewoon naar school of werk;
  • De jongere krijgt werkervaring;
  • De jongere draagt positief bij aan de gemeenschap.
Regels Taakstraf

Voordat de jongere met het uitvoeren van de taakstraf begint, vraagt de Stichting AJJC hem/haar om de regels te tekenen. Natuurlijk worden de ouders van de jongere op de hoogte gebracht wat voor taakstraf de jongere heeft gekregen en wat voor voorwaarden hieraan gebonden zijn. Het is van belang dat de ouders bewust zijn dat de taakstraf van de jongere verplicht is, zodat zij hun kind kunnen motiveren en aansturen om de taakstraf naar behoren uit te voeren.

De voornaamste regels van de taakstraf zijn:

  • De jongere moet een ID bezitten en deze bij zich hebben;
  • Mocht de jongere problemen hebben, waardoor hij/zij de taakstraf niet kan uitvoeren, dan dient hij/zij dit direct door te geven aan de Stichting AJJC;
  • Als de jongere ziek is dan dient de jongere dit voor de afgesproken tijd dus voor de training of werktijd te melden aan de Stichting AJJC;
  • De jongere dient een SVB verzekering te hebben of een vergelijkbare ziektekostenverzekering;
  • De jongere mag niet uitvoeren onder invloed van drugs of alcohol de taakstraf.
Afloop Taakstraf

Na afloop zal de Stichting AJJC een evaluatiegesprek aangaan met de jongere en de trainers of projectplaats. Mocht de taakstraf goed zijn afgelopen, dan meldt de coördinator taakstraffen dit aan de Officier van Justitie.

Bij mislukking:

Als een jongere zich niet aan de regels van de Stichting AJJC houdt, kan de taakstraf mislukken. De coördinator Taakstraffen meldt dit dan aan de Officier van Justitie. Die zal de zaak bestuderen en beslissen wat er moet gebeuren. Het kan voorkomen dat de jongere dan een andere straf krijgt opgelegd, bijvoorbeeld een gevangenisstraf.

Wilt u ook graag onze nieuwsbrieven ontvangen?

Meld u aan voor onze mailing lijst

* verplicht veld